Constructii biserici din lemn
Constructii biserici din lemn
Construim Biserici din Lemn, fie cu materialul dumneavoastra, fie cu materialul nostru, fie la fata locului, (unde va fi pozitinata Biserica), fie la noi, iar apoi poate fi transportata si montata acolo unde este necesar.
Pentru ca o Biserica Maramureseana sa fie autentica, o acoperim cu sindrila din lemn, sau dranita, pentru un aspect autentic traditional.
Biserici de lemn din Maramures
In judetul Maramures sunt inscrise pe lista monumentelor istorice 93 de biserici de lemn declarate monumente arhitectonice. Opt dintre ele au fost alese ca fiind cele mai reprezentative; prin vechimea lor, pozitie si mediu, stil arhitectonic, tehnica de constructie, pictura interioara si stare de conservare, ele pot defini bisericile de lemn din Maramures ca un ansamblu arhitectural de valoare universala exceptionala. Sunt exemple ale unui tip de constructie conturat in secolul al XVII-lea, fruct al creatiei colective, de cele mai multe ori anonime, dar avand un geniu creator indiscutabil.
Ele au fost de asemenea alese cu intentia de a scoate la iveala principalele biserici de lemn din aceasta regiune: sase dintre ele definesc biserica maramureseana clasica, una (cea de la Rogoz), reprezinta bisericile de tip nord transilvan si una (cea de la Plopis), tranzitia intre cele doua. Toate, fara exceptie, reprezinta monumente de valoare exceptionala. Bisericile de lemn din Maramures reprezinta sinteza fericita dintre elemente de arhitectura majora din Europa rasariteana si apuseana, la care se adauga sinteza dintre planul de origine bizantina si formele gotice care se infatiseaza sub forma unei arhitecturi originale autohtone. Constructiile sunt realizate in lemn, conform sistemului Blockbau, dupa o tehnica traditionala, ceea ce denota o cunoastere perfecta a materialului. Ele reprezinta un tip aparte de constructie in contextul bisericilor de lemn din Romania, implicit din Europa, prin: – suprainaltarea in zona naosului si in cea a pronaosului (de asemenea din cea a pridvorului in cazul in care acesta exista), ceea ce a implicat aparitia acoperisului dublu; de aici rezulta o noua dimensiune a corpului bisericii; – clopotnita de deasupra naosului, de influenta gotica, deci avand o realizarea tehnica de o mare virtuozitate; aceste dimensiuni impresionante si stilul arhitectonic confera bisericilor o linie inconfundabila. Conceptia arhitecturala complexa este absolut remarcabila, fiecare element avand un rol dublu, constructiv si decorativ. Dimensionarea denota un deosebit simt al proportiilor: spatiul interior este conceput la scara umana, ramanand in acelasi timp impunator. Pictura interioara, obiectele de cult, contribuie la crearea acestui efect. Acoperisul dublu si liniile orizontale ale registrelor sunt elemente noi care au modificat in mod substantial aspectul fatadelor. Alaturi de clopotnita care sfideaza legile staticii, aceste elemente confera bisericii un dinamism provocator pentru robustetea si stabilitatea bazei. Toate aceste elemente concura la crearea aspectului de monumentalitate al acestor biserici; tocmai de aceea, ele sunt recunoscute ca veritabile catedrale de lemn.
Bisericile de lemn din Maramureș se disting intre celelalte biserici de lemn din județul Maramureș și dintre bisericile de lemn din Transilvania, insa aparțin aceleiași mari familii de biserici de lemn romanești. Acestea se intalnesc in vechiul Maramureș, o regiune cu o identitate inca puternic definita de limitele sale geografice naturale. In aceste limite este necesar sa fie incluse și un numar de biserici aflate de cealalta parte a raului Tisa, din partea de nord, aflata astazi in Ucraina. Bisericile de lemn din parțile de sud-vest ale județul Maramureș sunt tratate separat. Bisericile de lemn ridicate dupa 1900 pana la sfarșitul celui de-al doilea razboi mondial corespund unui curent de revenire la ortodoxie a unor colectivitați din Maramureș. Acestea necesita un articol distinct. Mulți se grabesc sa cuprinda noile biserici de lemn, ridicate dupa 1989, in aceași familie cu cele mai vechi, inmulțindu-le numarul și aria de raspandire. Acestea fac parte insa dintr-un fenomen nou ce trebuie cuprins intr-un alt articol. Datorita diversitații culturale și etnice specifice Maramureșului in veacurile din urma, in comunitațile rurale din Maramureș se intalnesc biserici de lemn cu trasaturi variate ce necesita discuții separate de cea de fața, precum: ale rusinilor din Verhovina și ale huțulilor de la izvoarele Tisei.
Pe lista de patrimoniu mondial UNESCO Urmatoarele opt biserici de lemn din județul Maramureș au fost introduse in patrimoniul mondial al UNESCO in decembrie 1999: Biserica de lemn din Budești Josani, Budești Biserica de lemn din Desești, Desești Biserica de lemn din Barsana, Barsana Biserica de lemn din Poienile Izei, Poienile Izei Biserica de lemn din Ieud Deal, Ieud Biserica de lemn din Șurdești, Șurdești Biserica de lemn din Plopiș, Plopiș Biserica de lemn din Rogoz, Rogoz
Bisericile de lemn din Budești Josani, Desești, Barsana, Poienile Izei și Ieud Deal se afla in Maramureșul istoric, cele de la Șurdești și Plopiș sunt din vechea Țara a Chioarului, iar biserica Sf. Arhangheli din Rogoz e situata in Țara Lapușului. Impreuna, aceste 8 biserici de lemn reprezinta un ansamblu de exemple remarcabile de diverse soluții arhitecturale din diferite perioade și zone. Ele sunt inguste, dar inalte, cu turle suple și lungi la capatul vestic al cladirii. De aceea ele sunt expresia particularitații locale a peisajului cultural al acestei zone montane din nordul Romaniei. Se remarca prin tehnica imbinarilor din lemn și a realizarii invelitorilor din șindrila, prin motivele ornamentale vizibile pe suprafața portalurilor și ancadramentelor – ce se susțin pe stalpi zvelți – simbolizand elemente de natura vegetala, animala și geometrica realizate prin daltuire, crestare.